woman looking at cryptocurrency charts on her laptopPhoto by Anna Tarazevich on <a href="https://www.pexels.com/photo/woman-looking-at-cryptocurrency-charts-on-her-laptop-14751157/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Evropski policajci uhapsili su 15 osumnjičenih prevaranta i zatvorili mrežu crypto prevara pozivnih centara u više zemalja koji prodaju lažne kriptovalute za koje je policija rekla da je ukrala više stotina miliona eura od žrtava.

Prevaranti su prevarili svoje žrtve da ulože velike sume novca u lažne šeme crypto valuta, prema Europolu, koji se uključio u istragu u junu 2022. po nalogu njemačkih agencija za provođenje zakona.

Kriminalci su oglašavali ove lažne mogućnosti ulaganja na društvenim medijima, mameći žrtve na web stranice koje su kontrolirali a koje su obećavale previše dobre da bi bile istinite mogućnosti ulaganja u crypto valute. Prevaranti su prvo uvjerili žrtve da ulože male, trocifrene sume. Zatim su, koristeći mamac lažnih poskupljenja i unosne zarade, kriminalci namamili svoje žrtve da prebace veće iznose.

Većina žrtava je iz Njemačke, a prevaranti su samo od jedne izvukli više od 2 miliona eura. Međutim, drugi u Švicarskoj, Australiji i Kanadi također su izgubili novac u prevari.

“Istraga sugerira da će broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno biti mnogo veći”, upozorio je Europol. “To bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona eura.”

Pored hapšenja 14 osumnjičenih u Srbiji i jednog u Njemačkoj, organi za sprovođenje zakona ispitali su 261 osobu u Bugarskoj, Kipru, Nemačkoj i Srbiji, od kojih neki čekaju krivično gonjenje.

Policija u četiri zemlje pretražila je 22 lokacije, uključujući četiri call centra, 11 kuća u Srbiji i dvije na Kipru, kao i dvije kompanije i tri rezidencije u Bugarskoj.

Osim toga, zaplijenili su tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama, kao i 50.000 eura u gotovini, tri vozila, elektronsku opremu, sigurnosne kopije podataka i dokumente.

Hapšenja i uklanjanja pozivnih centara uslijedili su nakon slične operacije u martu tokom koje su letonska i litvanska policija privela više od 100 osoba za koje se sumnja da su umiješane u prevaru međunarodnog pozivnog centra.

U ovoj ranijoj shemi, stotine lažnih “trgovaca” koji su govorili engleski, ruski, poljski i hindi pozivali bi žrtve da ih nagovore da se rastanu od svoje ušteđevine uz obećanje unosnih mogućnosti ulaganja u Bitcoin, strane valute i robu.

Naravno, sve ove ponude su bile lažne. Jedini koji su se obogatili bili su prevaranti, za koje je Europol rekao da su od prevare ostvarivali nezakonitu dobit od više od tri miliona eura mjesečno.

IZVOR: The Register

wpChatIcon
wpChatIcon