man reclining and looking at his laptopPhoto by cottonbro studio on <a href="https://www.pexels.com/photo/man-reclining-and-looking-at-his-laptop-5483064/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Novoizabrana predsjedavajuća Vijeća ministara, tijela koje vrši funkciju državne vlade, najavila je jačanje cyber sigurnosti BiH u četvorogodišnjem mandatu koji je pred njom. Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) u ekspozeu pred državnim parlamentom obećala je donošenje zakona za suprostavljanje cyber prijetnjama.

“Svjedoci smo povećanog broja kibernetičkih napada na institucije kako u regiji, tako i u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu. Štete koje mogu nastati su nemjerljive i nužno ne moraju biti finansijske prirode. Zato ćemo uložiti napore na jačanju kibernetičke sigurnosti i donošenje odgovarajućih zakonskih propisa za borbu protiv te vrste kriminala” rekla je Krišto pred Parlamentom Bosne i Hercegovine.

Državne zastupnike je u septembru na ulazu u kancelarije dočekao natpis da ne pale računare. Zastupnik Saša Magazinović je na svom Twitter nalogu objavio fotografiju vrata kancelarije u Parlamentarnoj skupštini na kojima je bio bijeli papir s natpisom: “Molimo da ne palite računare dok ne dobijete obavijest.”

Niz drugih uposlenika Parlamenta i Vijeća ministara nekoliko sedmica nije imao pristup e-mailovima i drugim digitalnim servisima. Državne vlasti duže od mjesec nakon otklanjanja problema nisu saopćile šta ga je uzrokovalo. Stručnjaci s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako ovaj cyber napad pokazuje koliko su sistemi u državi ranjivi.

BiH i dalje ostaje jedina država na Zapadnom Balkanu koja nema državnu strategiju za cyber sigurnost. Nedostaje i cijeli niz dokumenata koje je potrebno uskladiti sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) u približavanju zemlje EU, ali i važna institucija na državnom nivou koja bi pomagala u odbrani od snažnih napada, pisao je BIRN BiH.

“Uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije i drugih međunarodnih partnera, BiH nikada nije formirala ​​Tim za odgovor na računarske incidente (CERT).”

wpChatIcon
wpChatIcon