crop cyber spy hacking system while typing on laptopPhoto by Sora Shimazaki on <a href="https://www.pexels.com/photo/crop-cyber-spy-hacking-system-while-typing-on-laptop-5935794/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Državna VTB banka, druga po veličini finansijska institucija u Rusiji, kaže da se suočava s najvećim DDoS napadom u svojoj istoriji.

Proukrajinska kolektivna IT vojska Ukrajine preuzela je odgovornost za DDoS napade na banku. U novembru je grupa haktivista najavila ofanzivu na svom Telegram kanalu.

Napad stvara probleme svojim klijentima koji nemaju pristup web stranici banke i njenoj mobilnoj aplikaciji. Banka je dodala da podaci klijenata nisu kompromitovani kao rezultat napada.

„Tehnološka infrastruktura banke je pod nezapamćenim cyber napadom iz inostranstva“, navodi se u saopštenju ruske banke. “Najveći ne samo ove godine, već i za cijelo vrijeme poslovanja banke.”

Cyber napadi na infrastrukturu državnih i privatnih ruskih subjekata porasli su nakon početka invazije na Ukrajinu.

Većinu napada izvode haktivisti koji podržavaju Ukrajinu, dok su proruske grupe poput Killnet kolektiva ciljaju na organizacije i vlade širom svijeta koje su nudile podršku Kijevu.

VTB je potvrdila da uprkos većini zlonamernog saobraćaja koji dolazi iz inostranstva, napadi takođe potiču i sa ruskih IP adresa. Finansijska institucija prijavila je ruske IP adrese policiji.

Druge ruske banke, uključujući Centralnu banku Rusije i Alfa banku, pogođene su cyber napadima u posljednjih nekoliko sedmica.

IZVOR: Security Affairs

wpChatIcon
wpChatIcon