close up view of system hackingPhoto by Tima Miroshnichenko on <a href="https://www.pexels.com/photo/close-up-view-of-system-hacking-5380792/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Došlo je do “uznemirujućeg” porasta agresivne cyber aktivnosti nacionalnih država u protekloj godini, kaže Tom Burt, korporativni potpredsjednik za sigurnost korisnika i povjerenje u Microsoftu, govoreći o Microsoftovom izvještaju o digitalnoj odbrani za 2022. (MDDR) tokom virtuelnog brifinga za novinare 3. novembra 2022.

Uticaj hibridnog rata Rusije i Ukrajine

U novom izvještaju prikazani su trendovi koje je Microsoft uočio u okruženju cyber prijetnji između jula 2021. i juna 2022. Utvrđeno je da je udio cyber-napada koje su počinile nacionalne države usmjerene na kritičnu infrastrukturu skočio sa 20% na 40%. To je uglavnom bilo zbog ruskih teških napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, kao i zbog agresivnog špijunskog ciljanja ukrajinskih saveznika, uključujući SAD.

“Nemoguće je započeti izvještaj o ovogodišnjim aktivnostima cyber sigurnosti bez govora o hibridnom ratu u Ukrajini”, priznao je Burt.

Ponovio je nedavne pohvale vlada Velike Britanije i SAD o impresivnoj odbrani Ukrajine suočenoj s nemilosrdnim ruskim cyber napadima na njenu vladu i kritične službe tokom sukoba. Dok je Rusija bila uspješna u izazivanju poremećaja u ukrajinskim mrežama, “Ukrajina je bila otporna u oporavku od uspješnih napada”, rekao je on.

Ključni faktor ovog uspjeha bila je odluka ukrajinske vlade na početku sukoba da prenese svoje podatke i radno opterećenje u oblak, proces koji je pomogao Microsoft. U nedavnom intervjuu za Infosecurity, Microsoftova glavna savjetnica za sigurnost za EMEA Sarah Armstrong-Smith istakla je Microsoftovu ulogu u premještanju podataka ukrajinskih ministarstava u oblak.

Ovaj potez je obezbijedio “svjetsku cyber sigurnost zbog mogućnosti korištenja AI tehnologija i vidljivosti podataka koji nam pomažu u zaštiti i odbrani od cyber napada.” Osim toga, istakao je fizičku sigurnosnu komponentu ovog poteza, jer je osigurala da podaci ne mogu biti uništeni fizičkim napadima na centre podataka.

Burt je također primijetio da je nakon godina cyber napada ruskih aktera „Ukrajina razvila snažnu komunikaciju između svoje vlade, svog CERT-a i njihovog privatnog sektora kako bi se mogli brzo oporaviti od uspješnih cyber napada“.

Dodao je da je Microsoft primijetio kako Rusija kontinuirano razvija destruktivni zlonamjerni softver koji koristi za ciljanje Ukrajine, a sada se nalazi na svojoj “7. ili 8. generaciji zlonamjernog softvera koji je raspoređen u Ukrajini”.

IZVOR: InfoSecurity magazine

wpChatIcon
wpChatIcon