Digitalna forenzikaDigitalna forenzika

Šta je digitalna forenzika?

Digitalna forenzika je grana informatike koja se bavi istraživanjem i analizom digitalnih uređaja i podataka kako bi se prikupili, sačuvali, analizirali i prezentirali dokazi koji se mogu koristiti u sudskim postupcima, kriminalističkim istragama ili drugim vrstama istraga.

Digitalna forenzika uključuje primjenu različitih tehnika, alata i metoda kako bi se istražilo elektroničko skladištenje podataka, računarski programi, mreže i druge digitalne uređaje kako bi se utvrdila autentičnost i cjelovitost podataka, identificirali krivci, dokazali krivica, identificirale kritične informacije i povratili izgubljeni podaci.

Ova vrsta forenzike uključuje i korištenje posebnih softverskih alata, kao što su forenzički softveri za analizu digitalnih medija, recovery softveri za povrat podataka, kao i hardverske alate za različite vrste forenzičke analize.

Digitalna forenzika je važan alat u borbi protiv kriminala, jer se sve više zločina čini putem digitalnih medija, a dokazi prikupljeni digitalnom forenzikom mogu biti vrlo uvjerljivi i imaju veliku težinu u sudskim postupcima.

Faze digitalne forenzike

Digitalna forenzika obično se sastoji od nekoliko faza ili koraka koji se slijede kako bi se dobili relevantni dokazi i informacije:

  1. Prikupljanje i identifikacija: Prva faza uključuje prikupljanje digitalnih uređaja, podataka i drugih dokaza relevantnih za istraživanje. To može uključivati ​​računalne datoteke, mobilne uređaje, mrežne logove i druge digitalne tragove. U ovoj fazi se također identificiraju i dokumentiraju uređaji i podaci koji se prikupljaju.
  2. Zaštita dokaza: Nakon što su dokazi prikupljeni, sljedeća faza je zaštita dokaza od daljnjih oštećenja ili gubitka. Ovo se postiže kopiranjem ili kloniranjem digitalnih uređaja i datoteka, kako bi se osiguralo da se originalni podaci ne izgube ili oštete. Zaštita dokaza također može uključivati ​​korištenje enkripcije i drugih metoda za zaštitu podataka od neovlaštenog pristupa.
  3. Analiza: U ovoj fazi forenzički istražitelji analiziraju prikupljene dokaze kako bi utvrdili njihovu relevantnost za slučaj. To uključuje provjeru vremenskih oznaka, potvrdu autentičnosti dokaza, pretragu datoteka i mrežnih logova, kao i druge metode analize podataka.
  4. Interpretacija: Nakon što su dokazi analizirani, sljedeća faza je interpretacija dobivenih rezultata. Forenzički istražitelji koriste svoje znanje i iskustvo da bi shvatili što se dogodilo, tko je odgovoran i kako se događaj mogao dogoditi.
  5. Prezentacija: Posljednja faza uključuje prezentaciju rezultata analize na način koji se može koristiti u sudskim postupcima ili u drugim istragama.

Digitalna forenzika i cyber sigurnost

Digitalna forenzika i cyber sigurnost su dvije blisko povezane discipline koje se bave zaštitom digitalnih sistema od različitih vrsta napada.

Digitalna forenzika se bavi prikupljanjem, analizom i prezentacijom dokaza digitalnih kriminalnih aktivnosti, kao što su krađa podataka, zloupotreba računara ili hakiranje mreža. Forenzičari digitalnih podataka koriste tehnike poput analize mrežnog prometa, ispitivanja hard diskova i analize sistema kako bi pronašli dokaze o zlonamjernim aktivnostima i identificirali počinitelje.

S druge strane, cyber sigurnost obuhvaća širi opseg aktivnosti usmjerenih na sprječavanje takvih zlonamjernih aktivnosti. Cyber sigurnosni stručnjaci koriste se raznim metodama za zaštitu digitalnih sistema, uključujući upravljanje pristupom, enkripciju podataka, nadzor mrežnog prometa i otkrivanje ranjivosti. Također su odgovorni za odgovor na incidente, što podrazumijeva brzu i efikasnu reakciju na kritične situacije, kao što su napadi hakera, računarski virusi ili drugi sigurnosni incidenti.

S obzirom na to da je digitalna forenzika usko povezana s otkrivanjem i istraživanjem sigurnosnih incidenata, te da cyber sigurnost obuhvaća prevenciju i odgovor na takve incidente, ta dva područja često se koriste zajedno kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita digitalnih sistema.

Vještine stručnjaka za digitalnu forenziku

Neke od ključnih vještina koje su potrebne u ovom području uključuju:

  1. Poznavanje računarskih sistema: Stručnjak za digitalnu forenziku trebao bi imati temeljito znanje o radu računarskih sistema, mrežnih protokola i operativnih sistema.
  2. Analitičke vještine: Forenzičari digitalnih podataka moraju imati sposobnost analiziranja velikih količina podataka kako bi identificirali dokaze o zlonamjernim aktivnostima i utvrdili njihov uzrok.
  3. Tehničke vještine: Ovaj posao zahtijeva napredno tehničko znanje u području računarske sigurnosti i kriptografije, kao i sposobnost rada s alatima za digitalnu forenziku.
  4. Vještine komunikacije: Stručnjaci za digitalnu forenziku često moraju raditi u timovima i komunicirati s različitim strankama, stoga je važno da imaju jake vještine komunikacije kako bi mogli izvještavati o svojim nalazima i preporukama.
  5. Sposobnost rješavanja problema: Forenzičari digitalnih podataka moraju biti sposobni identificirati probleme i pronaći rješenja u dinamičnom i nepredvidivom okruženju.
  6. Etički kodeks: Stručnjaci za digitalnu forenziku trebaju imati jasan etički kodeks i poštivati ​​visoke standarde integriteta i povjerljivosti.
  7. Stalno usavršavanje: Ovo područje stalno se mijenja i evoluira, pa stručnjak za digitalnu forenziku mora biti spreman stalno se usavršavati i nadopunjavati svoje znanje i vještine.
  • powered by AI
wpChatIcon
wpChatIcon