hacking i pentestinghacking i pentesting

Operativni sistemi koji se koriste za hacking i pentesting su oni koji imaju alate i funkcionalnosti koje se mogu koristiti za testiranje prodora, analizu mreže i druge aktivnosti testiranja sigurnosti.

Ovi operativni sistemi su obično dizajnirani za profesionalce sa bezbjednošću na umu i uključuju unaprijed instalirane alate koji se mogu koristiti u svrhe etičkog hakovanja i testiranja.

Hacking i pentesting: Kali Linux

Ovo je popularna distribucija Linuxa koja dolazi sa širokim spektrom unaprijed instaliranih sigurnosnih alata i okvira koji se mogu koristiti za testiranje penetracije, procjenu ranjivosti i forenzičku analizu.

Kali Linux je popularna distribucija Linuxa koja je dizajnirana posebno za testiranje penetracije, digitalnu forenziku i sigurnosnu reviziju. To je distribucija bazirana na Debianu, a razvila ju je Offensive Security, vodeći pružatelj obuke i certificiranja informacijske sigurnosti.

Kali Linux dolazi sa širokim spektrom alata i okvira, za skeniranje mreže, procjenu ranjivosti, razbijanje lozinki i digitalnu forenziku. Ovi alati uključuju popularne software kao što su Metasploit, Nmap, John the Ripper, Wireshark i mnogi drugi.

Distribucija je poznata po svojoj jednostavnosti upotrebe i pristupačnosti, sa grafičkim interfaceom prilagođenim korisniku i interfaceom komandne linije. Kali Linux je također vrlo prilagodljiv, omogućavajući korisnicima da dodaju ili uklanjaju alate i okvire kako bi odgovarali njihovim specifičnim potrebama.

Kali Linux je stekao popularnost u zajednici cyber sigurnosti zbog svoje reputacije moćnog i pouzdanog operativnog sistema za testiranje sigurnosti i etičko hakovanje.

Hacking i pentesting: Parrot OS

Ovo je još jedna Linux distribucija koja je dizajnirana za testiranje sigurnosti i uključuje niz alata za analizu mreže, skeniranje ranjivosti i testiranje penetracije.

Parrot OS je Linux distribucija koja je dizajnirana za testiranje sigurnosti, digitalnu forenziku i zaštitu privatnosti. To je distribucija bazirana na Debianu i razvio ju je Parrot Security tim.

Slično Kali Linuxu, Parrot OS dolazi sa širokim spektrom alata i okvira za etičko hakovanje i sigurnosno testiranje, kao što su testiranje penetracije, analiza mreže i forenzička analiza. Ovi alati uključuju software kao što su Metasploit, Nmap, Wireshark, John the Ripper i mnoge druge.

Parrot OS također nudi niz funkcija koje su posebno dizajnirane za zaštitu privatnosti, kao što su ugrađeni Tor i VPN podrška. Također uključuje niz sigurnih komunikacijskih alata, kao što su šifrirana e-pošta i poruke, kao i sandbox okruženje za pokretanje potencijalno opasnog softvera.

Jedinstvena karakteristika Parrot OS-a je njegova podrška za više desktop okruženja, omogućavajući korisnicima da biraju između različitih grafičkih interface-a u zavisnosti od njihovih preferencija i potreba. Parrot OS takođe obezbjeđuje redovna bezbjednosna ažuriranja i zakrpe, obezbeđujući da korisnici imaju pristup najnovijim bezbjednosnim alatima i funkcijama.

Sve u svemu, Parrot OS je moćan i pouzdan operativni sistem za testiranje sigurnosti, digitalnu forenziku i zaštitu privatnosti.

Hacking i pentesting: BackBox

Ovo je Linux distribucija koja je posebno dizajnirana za testiranje penetracije i procjenu sigurnosti. Uključuje razne alate za analizu mreže i sistema, kao i forenzičku analizu i oporavak podataka.

BackBox je Linux distribucija koja je posebno dizajnirana za testiranje penetracije, digitalnu forenziku i analizu mreže. To je distribucija zasnovana na Ubuntu-u i razvijena je od strane BackBox tima.

Slično Kali Linuxu i Parrot OS-u, BackBox dolazi sa širokim spektrom alata i okvira za etičko hakiranje i sigurnosno testiranje. Ovi alati uključuju softver kao što su Metasploit, Nmap, Wireshark i drugi koji se mogu koristiti za različite aktivnosti testiranja sigurnosti.

Jedna jedinstvena karakteristika BackBox-a je njegov naglasak na mrežnoj analizi i nadgledanju. Uključuje niz alata za analizu mreže koji se mogu koristiti za praćenje i analizu mrežnog prometa, kao što su Snort i tcpdump. Takođe uključuje niz alata za testiranje web aplikacija, kao što su OWASP ZAP i Nikto.

BackBox je također vrlo prilagodljiv, omogućavajući korisnicima da dodaju ili uklanjaju alate i okvire po potrebi. Takođe obezbeđuje redovna bezbednosna ažuriranja i zakrpe, obezbeđujući da korisnici imaju pristup najnovijim bezbednosnim alatima i funkcijama.

BackBox je moćan i pouzdan operativni sistem za testiranje sigurnosti, digitalnu forenziku i analizu mreže.

Ove operativne sisteme obično koriste sigurnosni profesionalci i istraživači u svrhe etičkog hakovanja i testiranja. Međutim, važno je napomenuti da je korištenje ovih alata i operativnih sistema za nezakonite aktivnosti, kao što je neovlašteni pristup kompjuterskim sistemima ili mrežama, može rezultirati teškim pravnim posljedicama.

*powered by AI

wpChatIcon
wpChatIcon