6 prvih znakova hakiranja6 prvih znakova hakiranja

Hakiranje vašeg računa ili uređaja može vas možda iznenaditi ali ne treba da vas obeshrabri. Vrlo je važno da ukoliko primjetite neki od ranih znakova napada ili prodora u vaš sistem odmah reagujete i pokušate minimizirati štetu i “zakrpiti” slaba mjesta koja su dovela do prodora. 6 prvih znakova hakiranja vašeg accounta ili uređaja variraju u zavisnosti od vrste potencijalnog napada ili prodora u sistem.

6 prvih znakova hakiranja

Neuobičajena aktivnost računa: Jedan od prvih znakova hakiranog računa je neobična aktivnost kao što su prijave s nepoznatih uređaja, promjene postavki računa ili adresa e-pošte te neovlaštene kupovine.

Sumnjive e-poruke: Hakeri mogu upotrijebiti hakirani račun za slanje neželjene e-pošte ili phishing e-pošte kontaktima u korisničkom adresaru. Ako počnete primati sumnjive poruke od nekoga koga poznajete, to može biti znak da je njegov račun hakiran.

Spora brzina računara ili interneta: Zlonamjerni softver ili virusi mogu se instalirati na računar korisnika bez njegovog znanja, što može usporiti brzinu računara ili interneta. Vaš računar također može biti upotrijebljen i za cryptomining, a da toga ne budete svjesni.

Pop up oglasi ili web preusmjeravanja: Pop up oglasi ili preusmjeravanja mogu biti znak zlonamjernog softvera na računaru korisnika koji je možda instaliran putem hakirane web stranice ili e-pošte.

Promjene lozinke: Ako primite obavijest da je vaša lozinka promijenjena, ali to niste učinili, to može biti znak da je netko hakirao vaš račun.

Neuobičajene finansijske aktivnosti: Ako primijetite neuobičajene finansijske aktivnosti na bankovnim izvodima ili izvodima kreditne kartice, poput kupovina kojih se ne sjećate, i to bi mogao biti znak da je vaš račun hakiran.

Jedan ili više od 6 prvih znakova hakiranja primjećeni – Šta sada?

Prvi znakovi hakiranja upozoravaju vas da je potrebna hitna akcija, prije nego što šteta postane još veća. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je odmah poduzeti mjere kako biste zaštitili svoj račun i uređaje. Neke od tih mjera su:

Promijenite svoje lozinke: Ako se možete prijaviti na svoj račun, odmah promijenite lozinku. Pobrinite se da odaberete jaku, jedinstvenu lozinku koju je teško pogoditi. Također biste trebali promijeniti lozinku za sve druge račune koji koriste istu lozinku.

Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju: Dvofaktorska autentikacija (2FA) dodaje dodatni sloj sigurnosti vašem nalogu tako što zahtijeva drugi oblik verifikacije, kao što je kod poslan na vaš telefon, skeniranje lica ili otiska prsta. Obavezno omogućite 2FA za sve svoje račune koji ga nude.

Provjerite postavke računa: Pregledajte postavke računa da se uvjerite da ništa nije promijenjeno, kao što je adresa e-pošte, broj telefona ili sigurnosna pitanja.

Pokrenite skeniranje za otkrivanje virusa: Koristite antivirusni softver da pokrenete potpuno skeniranje sistema na vašem računaru kako biste provjerili ima li malwarea ili virusa koji su možda instalirani.

Kontaktirajte firmu: Ako sumnjate da je vaš račun hakiran, kontaktirajte korisničku podršku kompanije što je prije moguće. Možda će vam moći pomoći da povratite pristup svom računu i osigurate ga.

Pratite svoje račune: Držite na oku izvode svoje banke i kreditne kartice, kao i druge svoje račune na mreži, za bilo kakvu neuobičajenu aktivnost. Ako primijetite nešto sumnjivo, odmah to prijavite.

Važno je poduzeti hitne mjere ukoliko su primjećeni prvi znaci hakiranja, jer hakeri mogu koristiti vaše lične podatke da počine krađu identiteta, ukradu novac ili prouzrokuju drugu štetu. U slučajevima ransomware napada uređaj koji je hakiran biva zaključan, a korisniku se na ekranu pojavi poruka da treba platiti otkupninu ukoliko želi svoje podatke nazad. Postoje mnogi slučajevi kada su žrtve platile otkupninu ali pristup uređaju uli računima nije im vraćen, ili su njihovi lični podaci uprkos plaćanju zavšili na crnom tržištu na dark web-u.

Za više savjeta o ličnoj zaštiti i zaštiti sistema i uređaja možete pročitati u našim sadržajima koji pojašnjavaju različite opasnosti i načine zaštite od njih:

*powered by AI

wpChatIcon
wpChatIcon