U.S. Coast Guard Chief Warrant<a href="https://www.rawpixel.com/image/8738861/photo-image-public-domain-technology-computer" rel="nofollow">U.S. Coast Guard Chief Warrant</a> by <a href="" rel="nofollow">U.S. Forest Service (source)</a> is licensed under <a href="https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/" rel="nofollow">CC-CC0 1.0</a>

Mnogi u Sjedinjenim Državama vide TikTok, vrlo popularnu aplikaciju za razmjenu videa u vlasništvu kompanije ByteDance iz Pekinga, kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Evo pet razloga zašto:

Dijeljenje podataka

TikTok – kao i njegovi rivali Instagram, Snapchat i YouTube – živi na podacima i čini se da nema ograničenja koliko su mladi korisnici spremni podijeliti o sebi u aplikaciji koja izaziva ovisnost.

TikTokovi kritičari zabrinuti su da sve ove informacije obrađuje kompanija u Kini u kojoj vlada Komunistička partija.

Ali neki stručnjaci vjeruju da je prijetnja prenapuhana i da podli akteri mogu doći do riznica podataka bez obzira ko je vlasnik platforme i gdje se nalazi.

“Ako govorimo o podacima o američkim građanima, to je Divlji zapad”, rekao je Justin Sherman, viši saradnik na Sanford School of Public Policy Univerziteta Duke.

“Postoji vrlo malo propisa, kompanije prikupljaju tone podataka cijelo vrijeme, bilo da su strane kompanije ili američke kompanije.”

Tiktok kaže da se obavezao da će u potpunosti premjestiti podatke američkih korisnika na servere samo za SAD u projektu poznatom kao “Projekt Teksas”.

Špijuniranje

TikTok, kao i sve aplikacije, potencijalno otvara pristup cijelom telefonu korisnika.

“Kad god imate aplikaciju na telefonu, postoji potencijal za korištenje te aplikacije za premošćavanje pristupa drugim stvarima na telefonu”, rekao je Michael Daniel, izvršni direktor Cyber Threat Alliance.

To bi moglo uključivati “tajno uključivanje mikrofona ili kamere uređaja, a da korisnik nije ni svjestan”, dodao je Daniel, bivši koordinator za kibernetičku sigurnost u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Etay Maor, viši direktor sigurnosne strategije u Cato Networks, ukazao je na Pegasus, softver koji je kreirala izraelska tehnološka firma koju su vlade širom svijeta koristile za špijuniranje kritičara i protivnika.

„Možda sa TikTokom samo kliknemo i instaliramo kinesku verziju Pegasus-a na naše uređaje… Mislim da je to briga američke vlade“, rekao je Maor.

Cenzura

Još jedna potencijalna prijetnja koju spominju stručnjaci za cyber sigurnost je sposobnost kineske vlade da cenzurira sadržaj na TikToku kako bi odbranila prioritete Komunističke partije.

“Ideja je da bi kineska vlada na kraju rekla TikToku izvan Kine da nećete pokazati ništa što podržava Tibet ili Tajvan i na taj način oblikovati informacijsko okruženje”, rekao je Daniel.

Tiktok insistira na tome da nikada nije intervenisao na sadržaju na način da zadovolji kinesku vladu, ali s obzirom na nivo cenzure koja preovladava u Kini, analitičari upozoravaju da postoji prijetnja da se Peking osloni na TikTok.

“Ako pogledate način na koji je kineska vlada cenzurirala informacije, potisnula novinarstvo i stvari takve prirode kod kuće, zaista nije pretjerano reći da postoji rizik povezan s tim da se ista stvar događa na TikToku drugdje”, rekao je Sherman.

Dezinformacije

Drugi strah je da bi kineska vlada mogla iskoristiti TikTok kao sredstvo da poremeti američko društvo u reprizi internetskih kampanja koje je Rusija vodila 2016. uoči američkih predsjedničkih izbora.

Istraživanje koje su objavili Global Witness i tim Cybersecurity for Democracy na Univerzitetu u Njujorku sugeriralo je da TikTok nije uspio filtrirati velike količine izbornih dezinformacija u sedmicama koje su prethodile američkim izborima na sredini mandata.

U eksperimentu je TikTok “najgori od svih testiranih platformi”, otkrili su istraživači.

Kao odgovor, TikTok je uveo sigurnosne mjere vezane za izborni sadržaj i zahtijevao provjeru vladinih i političarskih računa.

Samo… Kina?

Neki stručnjaci se pitaju može li TikTok učiniti bilo šta da udovolji zabrinutosti s obzirom na njegovo porijeklo u Kini, posebno kada su republikanci ponovo preuzeli Predstavnički dom američkog Kongresa u januaru.

Većina argumenata protiv TikToka dolazi od Republikanske stranke, koja je u prošlosti bila stroža prema Pekingu od demokrata.

Republikanci također vrše pritisak na demokrate dok američki predsjednik Joe Biden pregovara o dugoročnom sigurnosnom aranžmanu kako bi aplikacija nastavila raditi pod kineskim vlasništvom u Sjedinjenim Državama.

Kako prenosi Politico, Bidenova administracija je podijeljena oko toga da li da prisili kineskog vlasnika TikToka da se odrekne svojih operacija u SAD, što dovodi u sumnju predloženi kompromis.

IZVOR: SecurityWeek

wpChatIcon
wpChatIcon