grayscale photography of person at the end of tunnelPhoto by Anthony DeRosa on <a href="https://www.pexels.com/photo/grayscale-photography-of-person-at-the-end-of-tunnel-211816/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

VPN-ovi se koriste kao zaštita privatnosti i anonimnosti. Na primjer, ako koristite javnu Wi-Fi mrežu u kafiću, mogli biste biti ranjivi.Neko bi mogao da hakira vaš uređaj i špijunira vaše online aktivnosti. Korištenjem VPN-a možete šifrirati svoj promet i zaštititi svoju privatnost.

Virtualna privatna mreža (VPN) je privatna mreža implementirana preko javne mreže, kao što je Internet. VPN stvara virtualni tunel između vašeg računala i VPN poslužitelja.

Sav vaš promet usmjerava se kroz ovaj virtualni tunel i postaje šifriran. Vaš uređaj tada je povezan s VPN poslužiteljem, a sav promet poslan na ili s uređaja usmjerava se kroz VPN. To znači da je sav promet poslan na ili s VPN poslužitelj šifriran i zaštićen od znatiželjnih pogleda.

Nekoliko je važnih prednosti korištenja VPN-a:

  • Poboljšana privatnost: kada koristite VPN, vaša mrežna aktivnost je zaštićena od vašeg ISP-a, vlade, hakera i drugih trećih strana. To pomaže u zaštiti vaših osjetljivih informacija, kao što su lozinke, finansijski detalji i osobni podaci, od presretanja i zloupotrebe.
  • Poboljšana sigurnost: VPN-ovi pomažu u zaštiti vašeg uređaja i podataka od raznih mrežnih prijetnji, poput zlonamjernog softvera, krađe identiteta i cyber napada. Šifrirani tunel koji stvara VPN također otežava hakerima prodiranje u vaš uređaj ili mrežu.
  • Pristup ograničenom sadržaju: VPN-ovi se mogu koristiti za zaobilaženje internetske cenzure i geo-ograničenja, omogućujući vam pristup web stranicama, aplikacijama i uslugama koje bi mogle biti blokirane u vašoj zemlji.
  • Poboljšana online sloboda: s VPN-om možete pregledavati internet bez brige hoćete li biti praćeni ili nadzirani. To vam daje više slobode i kontrole nad vašim internetskim iskustvom.

Korištenje VPN-a efikasan je način za poboljšanje vaše privatnosti, sigurnosti i slobode na mreži. Štiteći vašu online aktivnost i maskirajući svoj identitet, VPN-ovi vam mogu pomoći da uživate u sigurnijem i privatnijem online iskustvu.

VPN-ove je relativno lako postaviti i koristiti. Oni rade spajanjem vašeg uređaja na VPN poslužitelj. Nakon što se povežete, možete pristupiti internetu kao i inače. Međutim, sav vaš promet sada je šifriran i zaštićen.

Tor (The Onion Router) je besplatna mreža poslužitelja otvorenog koda (open source) koja usmjerava vaš internetski promet kroz više poslužitelja, tako da je porijeklo prometa zamagljeno. Svaki poslužitelj u mreži zna samo o prethodnom i sljedećem poslužitelju na putu, što otežava bilo kome praćenje vaše online aktivnosti do vas. Struktura mreže poput luka pruža višestruke slojeve enkripcije, što je čini sigurnijom od običnog VPN-a.

Ukratko, glavna razlika između Tor-a i VPN-a je način na koji rade i razina sigurnosti koju pružaju. VPN-ovi su općenito lakši za korištenje i brži od Tora, ali nude manje sigurnu vezu jer pružaju samo jedan sloj enkripcije. S druge strane, Tor pruža višu razinu sigurnosti, ali može biti sporiji i složeniji za korištenje.

*powered by AI

wpChatIcon
wpChatIcon