globalna anti-ransomware grupaPhoto by Pixabay on <a href="https://www.pexels.com/photo/security-logo-60504/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Globalna anti-ransomware grupa koju predvodi Australija i koja se sastoji od 37 vlada istomišljenika započela je s operacijama s ciljem razmjene obavještajnih podataka kako bi se spriječili budući digitalni ransomware napadi.

Radna grupa je izdanak Inicijative za suzbijanje ransomware softvera, pod vodstvom SAD-a, koja se posljednji put sastala u novembru u Bijeloj kući.

Cilj radne grupe je poticanje saradnje u globalnim agencijama za provođenje zakona i tijelima za cyber sigurnost. Osim razmjene obavještajnih podataka, dijelit će najbolje prakse, politike i okvire pravnih ovlaštenja.

Domaćin globalne inicijative je australsko Ministarstvo unutarnjih poslova i njegovo nedavno osnovano središte za koordinaciju cyber i kritične tehnologije. Australija je u drugoj polovici 2022. prošla kroz očigledan val cyber napada koji su uključivali povredu podataka potaknutu ransomwareom u pružatelju telekomunikacijskih usluga Optusu i najvećem privatnom zdravstvenom osiguravatelju u zemlji.

“Nedavni cyber incidenti u Australiji i širom svijeta jasan su podsjetnik na podmuklu prirodu ransomwarea i sposobnost cyber kriminalaca da prouzrokuju rašireni poremećaj i štetu širokim dijelovima zajednice”, izjavila je australska ministrica unutarnjih poslova Claire O’Neil .

Bujica napada navela je O’Neil da obeća da će njezina zemlja postati “najsigurnija

Radna skupina je izdanak Inicijative za suzbijanje ucjenjivačkog softvera pod vodstvom SAD-a, koja se posljednji put sastala u studenom u Bijeloj kući (pogledajte: Confab White House Ransomware završava obećanjem o dijeljenju podataka).

Cilj radne skupine je poticanje suradnje u globalnim agencijama za provođenje zakona i tijelima za kibernetičku sigurnost. Osim razmjene obavještajnih podataka, dijelit će najbolje prakse politike i okvire pravnih ovlaštenja.

Domaćin globalne inicijative je australsko Ministarstvo unutarnjih poslova i njegovo nedavno osnovano središte za koordinaciju kibernetičke i kritične tehnologije. Australija je u drugoj polovici 2022. prošla kroz očigledan val kibernetičkih napada koji su uključivali povredu podataka potaknutu ransomwareom u pružatelju telekomunikacijskih usluga Optusu i najvećem privatnom zdravstvenom osiguravatelju u zemlji (pogledajte: Australska odvjetnička društva surađuju u sporovima Medibank).

“Nedavni kibernetički incidenti u Australiji i širom svijeta jasan su podsjetnik na podmuklu prirodu ransomwarea i sposobnost kibernetičkih kriminalaca da prouzrokuju rašireni poremećaj i štetu širokim dijelovima zajednice”, izjavila je australska ministrica unutarnjih poslova Claire O’Neil .

Bujica napada navela je O’Neil da obeća da će njezina zemlja postati “cyber najsigurnija zemlja na svijetu do 2030.” U nedavnom intervjuu za Bloomberg, rekla je da je primila službeni pregled napada na Medibank i Optus i da će otkrića objaviti “relativno uskoro”.

IZVOR: BankSecurity.info

wpChatIcon
wpChatIcon